måndag 24 maj 2010

Hur är det nu med kalorierna?
En människa behöver bränsle för att få energi för att kunna röra sig och tänka. Ordet energi har en positiv förknippning men kalorier är för många negativt. Kalorier är ett mått på energi . På samma sätt som kilogram berättar för oss hur tungt något är, berättar kalorier hur mycket energi det finns i något. Vi får den kraft vi behöver från födan. Energi är nödvändigt för att leva, ha krafter och vara frisk. Energi finns upplagrat i kolhydrater, proteiner och fetter.
Kalori är en gammal enhet, och 1 kalori motsvarar ungefär 4,2 joule. Enhetssymbolen för kalori är cal. Ofta används kalori i dagligt tal som förkortning för kilokalori .

Kalori är ersatt av enheten joule i nästan alla fall. Ett undantag är innehållet i mat. Oftast skriver man energiinnehållet både i kilokalorier och kilojoule. I talspråk om mat och dryck brukar man använda namnet kalori om kcal (kilokalori).

En vuxen människa förbränner vid sängvila ca 1500-2000 kalorier/dygn, vid normala aktiviteter bränner man ca 2000 - 3500 kcal/dygn. Förbränning av mer kalorier än kroppen kan ta upp genom födan ger viktminskning. Omvända förhållanden leder till viktökning.

För att ändra sin vikt kan det vara bra att ha en kaloritabell för att få ett hum om hur många kalorier man stoppar i sig.
Många människor i dag har stillasittande liv med kontorsarbete och jobbpendling i bil eller pendeltåg. Våra livsförhållande gör också att vi får i oss mycket främmande kemikalier. De senaste åren har härdade fetter varit aktuella men det är bara en av hundratalet farliga ämnen som vi får i oss. Vi uppmärksammar härdade fetter extra mycket därför att de blockerar fettförbränningen och gör oss feta. Men det är inte det enda som gör oss feta det finns t ex i plaster mjukgörande ämnen som påverkar hormonerna och också gör oss feta.
För att rena sig från gifter är det många som gör en detox. Man kan göra detox på flera olika sätt men här finns det en del info om hur man kan lägga upp det: Detox kurer. Det är på engelska bara så att du vet. Att göra detox med juicer är nog det enklaste och lättaste att genomföra. Fruktjuicerna ger tillräckligt med kalorier för att man inte ska må dåligt som vid fasta.
Har själv gjort flera fastor tidigare och haft bra resultat från dem. Blivit piggare efteråt osv men oj vad kämpigt det är de första dagarna och man blir så trött om man anstränger sig.
Detox är mycket lättare. Man får i sig tillräckligt med kalorier för att inte bil galen det enda som kan vara lite svårt för mig är att det blir tråkigt med alla juicer till slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar